31. Lager sörök 2.

A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni.

Märzen
A Märzen édesen malátaízű, 5%-nál magasabb alkoholtartalmú, borostyánvörös színű sör. A neve márciusi sört jelent. A modern hűtési technológiák elterjedése előtt hagyományosan ebben a hónapban főzték az évad utolsó sörét, mivel a hatóságok tiltották a nyári sörkészítést. A Märzen sörfajtát bécsi vagy Oktoberfest sörként is ismerik, ugyanis Anton Dreher eredetileg kifejezetten az Oktoberfest fesztiválra készítette.
Helles
A Helles 5%-os alkoholtartalmú, világos bajor lager sör. A Pilseninél alacsonyabb a komló- és magasabb a malátatartalma. „Müncheni” sörként is ismerik. A bajor emberek számára a Helles a mindennapi fogyasztásra szánt sörfajta.
Dunkel
A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni. A II. Világháborúig a Dunkel volt a legnépszerűbb sörfajta Dél-Németországban, de azóta itt is előretörtek a világos sörök. Dunkel meglehetősen száraz, enyhén malátás és pörkölt ízű, 5% körüli alkoholtartalmú, sötétbarna sör. Különböző fűszereket is adnak hozzá, az ízük eszerint változhat.
Baksör
A baksör robusztus bajor sörfajta, amelyet hosszú ideig érlelnek. A színe a fehértől a sötétbarnáig változhat. 6-8% alkoholtartalma és malátás íze van. Eredetileg sok komlóval készítettek, hogy hosszabb ideig elálljon, és így messzebbre lehessen szállítani. Ma már a különböző baksörökhöz változó mennyiségű komlót adnak hozzá. Eredetileg Einbeck-ben főzték. A nevét az élőnyelv alakította ki: amikor a bajorok einbeck-i sört kértek, azt mondták, „einpock Bier”, de ez később hallás alapján „ein Bock Bier”-re módosult.
Dupla baksör
A dupla baksör erősebb, mint a szimpla, de a neve megtévesztő lehet, mert nem kétszer annyira. Az alkoholtartalma 7-9% között van.

Felhasznált irodalom: Berry Verhoef: Sörök enciklopédiája. Pécs. Alexandra Kiadó, 2010.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

27. A házi sörfőzés

Magyarországon is egyre népszerűbbé kezd válni a házi sörfőzés. Nincs annál jobb érzés, mintha az ember a saját sörét ihatja, és szabadon kísérletezhet a különböző sörfajtákkal.

28. Az ipari sörgyártás és a kézműves sörök küzdelme

A 18. század végéig a világ söreinek nagy része kisméretű, helyi sörfőzdékben készült, amelyek egyetlen falu vagy egy városnegyed lakóit szolgáltak csak ki. Az ipari forradalommal drasztikus átalakuláson ment keresztül a söripar, három ok miatt is.