50. Milyen lehetett egy régi sör? – Az egyiptomiak söre

A sört gyakran nevezik folyékony kenyérnek az alapanyagai és a tápértéke miatt, de az ókori egyiptomi sör esetében tényleg nem túlzás egyfajta folyékony gabonának nevezni az italt.

Ha visszautazhatnánk az időben és belekóstolhatnánk őseink söreibe, bizonyára egyaránt sok kellemes és kellemetlen meglepetés érne minket. A sör elkészítésének módja, ízesítése, illetve a kész ital állaga és minősége rengeteget változott az idők során. A szívószállal fogyasztott sör Manapság csak különleges esetekben, vagy szörpökkel kevert sörök esetén szokták szívószállal inni a folyékony kenyeret. Ezzel szemben az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában ez volt a sörfogyasztás normál módja. Természetesen nem a mai szívószálat, hanem természetes eszközöket, például nádszálat használtak a célra. A sört nem a saját poharukból itták az egyiptomiak, hanem többen ültek körbe egy sörösedényt, amelyet mindenki elért a szívószálával, és együtt, egyszerre fogyasztották belőle az italt. A folyékony kenyér A sört gyakran nevezik folyékony kenyérnek az alapanyagai és a tápértéke miatt, de az ókori egyiptomi sör esetében tényleg nem túlzás egyfajta folyékony gabonának nevezni az italt. Abban időben az sört még nem főzték. Így inkább egyfajta erjesztett árpalé volt, ahol az erjedést a levegőben található élesztőgombák indították be spontán módon. Az ital alkoholfokának növelésére adalékanyagot adtak hozzá, amit szegenennek neveztek. Általában datolyából készítették, de volt, hogy szikomorfügét vagy más gyümölcsök préselt nedvét használták. Komló helyett az egyiptomiak borókával és korianderrel ízesítették a sörüket. A kész ital elég vegyes állagú volt, szilárd darabkák is úszkáltak benne, és gyorsan be is sűrűsödött. Fogyasztás előtt még egyszer leszűrték, de így is jobbnak látták nádszálakon keresztül fogyasztani. Az ókori sört még nem lehetett tartósítani. Az elkészítése után néhány napon belül meg kellett inni, különben megromlott.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

22. A serfőzés – A cefre szűrése és hűtése

A főzés végén a sörcefre meglehetősen zavaros folyadék, amiben fehérjerészecskék, illetve a főzés végén hozzáadott komló darabjai úszkálnak. A sörrel végzett további munka előtt ezért a sörfőző mesterek leszűrik a főzetet.

31. Lager sörök 2.

A Bajorországban főzött első lager sörök sötét színűek voltak. A csehek a Pilsenivel eredetileg ezeknek a barna söröknek akartak konkurenciát teremteni.

6. A sötét maláták

A világos maláták mellett sötét malátafajtákat is használnak a sörkészítéshez. Tekintsük át őket aszerint, hogy milyen magas hőmérsékleten készítik őket.