105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.

A sörcsizma átkel a tengeren Az Egyesült Államokba a II. világháborúnak köszönhetően jutott el a sörcsizma: a Németországot megszálló amerikai katonák rácsodálkoztak a sörcsizmákra, és számos darabot haza is küldtek hadizsákmány gyanánt. A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák. Az 50-es évek rövid divathulláma után az USA-ban azonban inkább csak a német vendéglők tartottak sörcsizmát. Eközben Németországban rendíthetetlenül megőrizte a népszerűségét. Egy csapásra megváltoztatta azonban a helyzetet egy 2006-os amerikai film, a BeerFest (a magyar címe Sörcsata), amelyben a sörverseny egyik fontos kihívása a Das Boot-nak nevezett sörcsizmából való ivás. A film fogékony fiatalok milliói számára tette népszerűvé a sörcsizmát, amely azóta az amerikai egyetemi kollégiumi bulik elengedhetetlen kelléke. A veszélyes sörcsizma A sörcsizmához közösségi játék is kapcsolódik. Az 1 vagy 2 liter sörrel megtöltött csizmát folyamatosan adogatják körbe az asztaltársaságban, és mindenkinek meg kell húznia, úgy, hogy a csizma orrának eközben felfelé kell néznie. Ahogy a sör szintje egyre közelebb kerül a csizma sarkához, óhatatlanul elkövetkezik a pillanat, amikor levegő áramlik a csizma orrába, kiszorítva onnan a sört, ami az ivó arcába loccsan. A játék célja a sörzuhany elkerülése: abban a pillanatban, ahogy a levegő elkezd az orrba áramlani, lefelé kell fordítani a csizmát, anélkül, hogy a játékos elvenné a száját a csizma peremétől. Akinek ez nem sikerül, és az arcába robban a sör, az fizeti a következő csizmát.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.

2. Zab és a kukorica

Az általános tévhittel ellentétben nem csak árpából és búzából, hanem egyéb gabonafélékből is készülhet jó sör, a hangsúly elsősorban az alapanyagok minőségén van. Az, hogy egy adott sörfőző melyik növényt preferálja jobban annak személyes, gazdasági és földrajzi okai is vannak.