56. Sörmítoszok – Az Ördög adta sör

Az Ördög megmutatta neki az ismeretlen virágot: ez a komló, és egy sör nevű italt lehet készíteni belőle, amely segítségével elfejtheti a nőt.

Hogyan tanulta meg az ember a sörfőzés tudományát? Sokféle mítosz szól a sörfőzés eredetéről. Az ókori egyiptomiak szerint maga Ozirisz tanította meg az emberiségnek, együtt a földművelés tudományával. Van azonban olyan történet is, ami nem az istenektől, hanem egyenest az Ördögtől eredezteti a sört. Végső soron ez is egy nő miatt történt Egy középkori flamand legenda szerint élt egyszer egy Gambrinus nevű szorgalmas üvegfújó segéd, aki beleszeretett egy Flandrine nevű gyönyörű szűzbe. A lány azonban nem viszonozta az ifjú érzéseit. Kétségbeesésében Gambrinus bevetette magát az erdőbe, hogy felakassza magát. Ám ekkor megjelent előtte az Ördög és alkut ajánlott neki: tegyen még egy próbát a lánnyal, és ha ismét kikosarazzák, akkor megadja a fiúnak a módot, hogy örökre elfelejtse Flandrine-t. Cserébe 30 év múlva elviszi Gambrinus lelkét. A fiú belement az alkuba. Azonban az Ördög szerencséje sem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze a lányt, aki ismét visszautasította a fiút. Gambrinus összetörten ment vissza az erdőbe, egy olyan helyre ért, ahol különös növények nőttek. Az Ördög megmutatta neki az ismeretlen virágot: ez a komló, és egy sör nevű italt lehet készíteni belőle, amely segítségével elfejtheti a nőt. Hogyan lehet élvezni egy ilyen keserű italt? Az Ördög mindenre gondolt: figyelmeztette a fiút, hogy az emberek panaszkodhatnak az ital keserűségére, ezért harangokat adott, amikkel zenélhet nekik. Gambrinus ki is próbálta a frissen szerzet tudását az embereken. Azok nem tudtak ellenállni a muzsikájának, és fékezhetetlenül táncolni kezdtek, míg szomjasak nem lettek: így szerették meg a sört. Gambrinus a harangjaival beutazta a világot, hogy megismertesse az emberiséget a sörrel. A hálás emberek Sörkirálynak nevezték el. A Sörkirály mindenkit kijátszik Az ifjú a sörnek köszönhetően híres és népszerű lett. Flandrine érdeklődése felébredt a korábban kikosarazott kérő iránt. Most ő kereste meg a fiút, de Gambrinus már fel sem ismerte, csak adott neki egy korsó sört, mint bárki másnak. Amikor 30 évvel később az ördög visszatért, Gambrinus ellene is a muzsikáját vetette be. Az Ördög a végkimerülésig táncolt, míg végül beleegyezett, hogy semmisnek tekinti a szerződést. Gambrinus idős kort élt meg, és halála után csodás dolog történt: a teste eltűnt, és egy hordó sör jelent meg a helyén.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

43. Ale sörök 11.

hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amely révén bepillanthatunk abba, milyenek voltak azok az ősi sörök, amelyeket nem komlóval, hanem más növényekkel ízesítettek.