83. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 3.

Nem csak katolikusok voltak, hanem gyakran részegek is. Az új polgármester úgy látta, itt az ideje megrendszabályozni a németeket és az íreket.

A katolikusok veszélyeztetik Amerikát? A sörlázadás évében Levi Boone-t választották meg Chicago polgármesterévé. Boone úgy érezte, hogy az Egyesült Államok igazi szellemiségét képviseli. Egy népi hőssé vált legendás pionír, Daniel Boone leszármazottja volt. Egy radikális mozgalom, az Amerikai Párt jelöltjeként vált polgármesterré. Ez a ma már nem létező párt a 19. század közepén élte fénykorát az USA-ban, és egy olyan mozgalomra épült, amely bevándorlás- és legfőképpen katolikus-ellenes volt. A párthoz és a mozgalomhoz csak protestáns férfiak csatlakozhattak. Az Amerika Párt és a mögötte álló Semmittudók mozgalom tagjai úgy gondolták, hogy az ír és részben a német bevándorlók által behozott katolicizmus veszélyezteti az Alapító Atyák által képviselt szigorú protestáns értékeket. Úgy látták, hogy a korabeli európai események csak igazolják az álláspontjuk: a 48-as forradalmak leverése az ő nézőpontjukból a konzervatív katolikus elit győzelme volt a haladás és a szabadság eszméi felett. Az Amerikai Pártnak nem csak a katolikus bevándorlókkal volt bajuk, hanem sok prohibicionista is volt a soraikban, vagyis olyan emberek, akik a társadalmi problémák megoldását az alkohol fogyasztás korlátozásában vagy betiltásában látták. Az alkoholellenes mozgalom már a 19. században is létezett, és aztán a 20. század elején ideiglenesen el is érte a célját az amerikai szesztilalom bevezetésével. A szesztilalom óriási kudarca után aztán lényegében megszűnt ez a hosszú múltra visszanéző mozgalom az USA-ban. Chicagóban a bevándorlók és az alkohol problémája ráadásul össze is kapcsolódott. A németek gazdag sörkultúrát hoztak magukkal, és elkezdték elterjeszteni lager söreiket a korábban kizárólag ale-t ívó angolszász protestánsok között. A bevándorlók közösségi élete a kocsmák köré szerveződött. Nem csak katolikusok voltak, hanem gyakran részegek is. Az új polgármester úgy látta, itt az ideje megrendszabályozni a németeket és az íreket.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sörárium blog

6. A sötét maláták

A világos maláták mellett sötét malátafajtákat is használnak a sörkészítéshez. Tekintsük át őket aszerint, hogy milyen magas hőmérsékleten készítik őket.

77. Sörlázadások – A bajor sörforradalom 3.

Az 1844-es bajos sörforradalom négy napon keresztül dühöngött változatlan erővel. Miután május elsején I. Lajos megúszta a királyi palota ostromát másnap személyesen is kínos helyzetbe került…

64. Sörlázadások – A sörpuccs 2.

A sok száz vagy több ezer embert befogadni képes sörcsarnokban a hosszú asztalok mellett ültek az emberek, a literes korsókból sört ittak és perecet eszegettek, a pincérnők sürögtek-forogtak az asztalok között.

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.