84. Sörlázadások – A chicagói sörlázadás 4.

Az új polgármester elkötelezett híve volt szesztilalom híve volt. Az alkohol ellenzői ebben az időszakban nem csak a városban, hanem Illinois államban is lendületben voltak.

A bevándorlóellenes Boone hatalomra kerülése nem sok jót ígért a többségében német és ír bevándorlók által lakott Chicagóban. Valójában már a megválasztását is kisebb botrányok kísérték. Ellenzéke választási csalással vádolta: szerintük az ír és német negyedek egyes szavazóköreinek szavazatait egyszerűen meg se számolták. Boone azonban alapvetően nem választási csalással került hatalomra egy többségében bevándorlók által lakott városban: egyszerűen nagyon alacsony volt a választási részvétel. Akkoriban az emberek kis jelentőséget tulajdonítottak annak, kicsoda a polgármester. Egy aktív kisebbség így át tudta venni a hatalmat Chicagóban. Az új polgármester első intézkedései Az új polgármester elkötelezett híve volt szesztilalom híve volt. Az alkohol ellenzői ebben az időszakban nem csak a városban, hanem Illinois államban is lendületben voltak. 1855 júniusára népszavazást írtak ki arról, hogy az államban betiltsák az alkohol rekreációs célra való forgalmazását. Boone biztos volt a népszavazás sikerében, ezért úgy gondolta, elébe megy a törvények, ráadásul odasóz egyet a bevándorlóknak is. Első polgármesteri intézkedéseként, a városi közgyűlés támogatásával a kocsma üzemeltetési engedély díját évi 50 dollárról 300-ra emelte, vagyis egyetlen lépéssel 500%-kal növelte meg az üzemeltetési költségeket. Emellett tudatosan kockázatosabbá tette a kocsmákba való befektetést: míg korábban egy éves időtartamra lehetett engedélyt kiváltani, most már csak 3 hónapra. Egy söröző üzemeltetése egy csapásra drága és felettébb bizonytalan vállalkozássá vált. Itt a vasárnapi zárva tartás A kocsmák üzemeltetésének megnehezítését még meg lehetett indokolni közegészségügyi érvekkel, de Boone következő intézkedése már nyíltan az ír és német közösségeket vette célba. Felelevenített egy 12 évvel korábbi, senki által be nem tartott, de hivatalosan vissza se vont városi rendeletet arról, hogy vasárnap a kocsmáknak zárva kell tartaniuk. Az új polgármester kiadta a parancsot, hogy a rendeletnek innentől mindenáron érvényt kell szerezni. Borítékolható volt a konfliktus.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

45. Női vagy férfi munka volt a sörfőzés?

Manapság a sört amolyan férfiitalnak, sőt a férfiak elengedhetetlen kellékének tekintjük. Vannak, akik nem is tartják igazán nőiesnek a sörözést, bár a szokások ezen a téren is gyorsan változnak.

30. Lager sörök 1.

A Pilseni az egyik vezető lager sörfajta. Jellegzetesen komlós ízű, keserű aromájú sör. Az eredeti Pilsenit csak maláta és komló felhasználásával készítik.