98. Sörlázadások – A greymouth-i sörbojkott 5.

Az egyik greymouth-i kocsmáros, Paddy Keating a helyzetet láva úgy döntött, hogy kihasználja a váratlanul megnyílt piaci rést, és ő továbbra is 6 pennyért adja majd a pohár sört.

A kocsmárosok először meglepte a bojkott, de gyorsan visszanyerték a lélekjelenlétüket. Úgy gondolták, hogy egyetlen lehetőségük van a bojkott legyőzésére: ha egységesek maradnak, és egy tapodtad sem engednek. A sör nagy úr. A munkások bármennyire is fel vannak most háborodva, örökre nem mondanának le az esti sörükről. Ha sehol sem kaphatnak 6 pennys sört, a szomjúság előbb-utóbb felül fog kerekedni. Ez a logika talán működött is volna, ha minden kocsmáros szolidáris marad.  Egy söröző meglátja az óriási piaci rést Az egyik greymouth-i kocsmáros, Paddy Keating a helyzetet láva úgy döntött, hogy kihasználja a váratlanul megnyílt piaci rést, és ő továbbra is 6 pennyért adja majd a pohár sört. Central Hotel nevű kocsmája valójában jelentéktelen hely volt: nem csak kicsi volt, hanem egy félreeső helyen, egy kis mellékutcában működött. A greymouthi munkások azonnal megrohanták a kis sörözőt. A Greymouth Evening Star helyszíni beszámolója szerint az emberek be sem fértek a kocsmába, hanem ellepték az utcát, és odakint söröztek. A riporter ellátogatott egy közeli 7 pennys sörözőbe is, ahol mindössze egyetlen vendéget talált. Az illető azzal indokolta a jelenlétét, hogy ő szeret nyugodtan sörözni, és az az 1 pennys különbség neki bőven megéri, ha cserébe magában elmélkedhet. Az utánpótlási megszervezése Akkora volt a forgalom a Central Hotelben, hogy Paddy Keating nem is bírta egyedül a tempót, és egy kisegítő pultost kellett felvennie. Ahogyan az várható volt, a renitens kis kocsma néhány nap alatt kifogyott a sörből. A kocsmárosok szervezete elérkezettnek látta az időt a visszavágásra: a helyi sörfőzde megtagadta a szállítást a Central Hotelbe. A fogyasztók sem hagyták magukat. Keating megszervezte, hogy jóval messzebbről, a déli sziget nagy kikötővárosából, Dunedinből szállítson neki folyékony kenyeret a Speight’s sörfőzde. Egy helyi lakos, aki szimpatizált az üggyel, és láthatóan jól fel volt szerelkezve sörrel, adott egy 36 gallonos hordó sört a kocsmának, hogy addig is legyen mit inni, amíg oda nem ér az első szállítmány. Forrás: New Zealand History: 1947 Greymouth Beer Boycott http://www.nzhistory.net.nz/politics/greymouth-beer-boycott

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

105. A sörcsizma és a sörzuhany

A nagyszerű találmányt aztán a tengerentúlon az ottani közönség igényeihez igazították: az 1950-es években megjelentek a western tematikájú és díszítésű sörcsizmák.