80. Sörlázadások – A bajor sörkert forradalom 3.

És mi a helyzet a WaWi sörkertjében, ahonnan elindult a forradalom? Megtartották az eredeti nyitva tartásukat, és este fél 10-ig még élő zenekar is játszhat a kertben.

Immár a bajor szabadság a tét A berlini döntést óriási felháborodással fogadták a bajorok. A politikai vita már nem a sörkertek nyitva tartásától szólt, hanem az egyesített Németország, München és Berlin viszonyát feszegette. A feltüzelt helyi közvélemény azt mondta, nem fogják feláldozni a nagy hagyományú sörkertjeiket, csak mert a központi kormány azt követeli. Az új jelszavak immár nem a sörözőkről szóltak, hanem arról, meg kell védeni Bajorország ősi kultúráját és hagyományait, és hogy Bajorország szabad állam. Fellángoltak a német népcsoportok közötti hagyományos ellentétek is. A müncheniek felháborodtak azon, hogy a poroszok, akik nem éppen az életörömükről híresek, bele akarnak szólni a bajor sörkultúra alakításába. Megkezdődött egy Berlinbe tartó tiltakozó traktoros felvonulás szervezése is, amire azonban az új sörkert-rendelet miatt már nem került sor. Kiderül, mi fán terem egy sörkert A bajor kormány még a nyári sörkert-szezon elindulása előtt, 1999. áprilisban gyorsan elfogadott egy új szabályozást, amely lényegében semmin sem változtatott, de megadta Berlinnek, ami Berliné. Nem világos, mi az a sörkert? Tessék: az új rendelet szerint olyan hely, ahol az asztalok fák alatt vannak, és ahová a vendégek maguk hozzák az ételt amit fogyasztanak, helyben csak az italt veszik – ez különbözteti meg a sörkerteket az éttermek kerthelyiségeitől. Nincsen pontos zajszint határ? Legyen: a sörkert 5 decibellel lehet hangosabb a környezeténél. És egyébként minden marad ugyanúgy: Bajorországban a sörkerteknek továbbra is joga van este 11-ig nyitva lenni. Az egyes városok dönthetnek hosszabb nyitva tartásról is – így legtöbb müncheni kerthelyiség éjjel 1-ig is nyitva van. Az új rendelet nyomán elültek az indulatok, és a bajor sörkert forradalom végleges győzelmet aratott. És mi a helyzet a WaWi sörkertjében, ahonnan elindult a forradalom? Megtartották az eredeti nyitva tartásukat, és este fél 10-ig még élő zenekar is játszhat a kertben.

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
On Key

Sörárium blog

57. Az áldozatként bemutatott sör

Az ősi vallások szerves része volt, hogy az isteneiknek az emberek az általuk fogyasztott táplálékból mutattak be áldozatot: háziállatokat vágtak le vagy gabonaféléket égettek el.

42. Ale sörök 10.

Az Imperial Stout a legerősebb fajta Stout. Kifejezetten sötét vagy fekete színű, 6-8%-os alkoholtartalmú sör.